Najzdrowsze menu świata - poznaj dietę śródziemnomorską!Dieta śródziemnomorska to sposób odżywiania się, który koncentruje się wokół najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Jest ona bogata w zdrowe tłuszcze i składniki odżywcze, a także sprzyja utracie wagi. Jest bogata w błonnik i białka. Zawiera dużo owoców i warzyw, a także chude białka. Jeśli zastanawiasz się nad zmianą sposobu odżywiania, dieta śródziemnomorska jest świetnym rozwiązaniem.

Bogata w pełne ziarna

Istnieje wiele dowodów na to, że spożywanie pełnych ziaren zbóż wiąże się z niższym ryzykiem chorób serca i cukrzycy typu 2. Dieta śródziemnomorska jest bogata w pełne ziarna, zwłaszcza w pszenicę. Pełne ziarna i pszenica są bogate w witaminy i minerały, przeciwutleniacze i błonnik. Pełne ziarna mogą pomóc w kontrolowaniu wagi i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych.

Promuje utratę wagi

Choć nie jest to główny cel diety śródziemnomorskiej, istnieją pewne badania wykazujące, że może być ona korzystna dla utraty wagi. Dieta śródziemnomorska jest bogata w warzywa, pełne ziarna, ryby i orzechy, które są pokarmami niskokalorycznymi. Dieta śródziemnomorska może sprzyjać utracie wagi poprzez zwiększenie metabolizmu i zmniejszenie uczucia głodu. Nasz organizm spala kalorie, aby strawić i wchłonąć składniki odżywcze z pożywienia. Gdy jemy więcej warzyw, a mniej kalorii z produktów zwierzęcych, otrzymujemy więcej składników odżywczych, ale mniej kalorii. Oznacza to, że możemy zjeść tę samą ilość jedzenia, a przyjąć mniej kalorii, co prowadzi do utraty wagi.

Zawiera dużo owoców i warzyw

Dieta śródziemnomorska zaleca spożywanie co najmniej pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Spożywanie owoców i warzyw wiąże się z niższym ryzykiem chorób serca, cukrzycy typu 2, niektórych nowotworów oraz niższym ryzykiem zgonu z dowolnej przyczyny. Dieta śródziemnomorska zapewnia obfitość owoców i warzyw.

Składa się z chudych białek

Dieta śródziemnomorska jest bogata w ryby i białka roślinne, a także zawiera ograniczone ilości czerwonego mięsa. Jest to dieta wysokobiałkowa, ale o niższej zawartości białka niż typowa dieta zachodnia. Dieta wysokobiałkowa może zwiększać ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów. Dieta śródziemnomorska jest bogata w białko, ale wykazano, że wiąże się z niższym ryzykiem chorób serca i cukrzycy typu 2.